Για τους γονείς...


Μερικές φορές, κάποιοι μαθητές μου με εκπλήσσουν ευχάριστα με την πρόοδό τους αλλά και με την εντυπωσιακή εξοικείωσή τους με την τεχνολογία, χωρίς να έχω κάνει κάτι ιδιαίτερο για τα συγκεκριμένα παιδιά. Απλώς ξεχωρίζουν. Ο ανιψιός μου, για παράδειγμα, είναι 5 ετών και αν τον είχα μαθητή όταν με το καλό πάει στην 1η δημοτικού, θα μου προκαλούσε τουλάχιστον δέος η τρομερή εξοικείωσή του με την τεχνολογία. Ας είναι καλά ο θείος του...
Πολλές φορές μιλάμε για την εξοικείωση των παιδιών με την τεχνολογία και για το πόσο σημαντικό είναι να αξιοποιείται σωστά, αλλά μήπως θα έπρεπε να μας απασχολεί εξίσου και η εξοικείωση των γονιών; Όσο αυξάνεται ο χρόνος ενασχόλησης των παιδιών με την τεχνολογία, τόσο μεγαλώνει η ανάγκη για σωστή διαπαιδαγώγηση στο σπίτι, όπου η “έκθεση” στις διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές γίνεται πλέον ολοένα και αυξανόμενη, χωρίς να γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για κάποια ιδιαίτερη τεχνολογία, από τη στιγμή που απλώς υπάρχει σχεδόν παντού πλέον.
Μάθημα για τους γονείς, λοιπόν.
Πρώτον: Να ακούτε τα παιδιά σας. Μπορεί να μάθετε κι εσείς από αυτά.
Δεύτερον: Κάνετέ τους παρέα και αφιερώστε χρόνο. Στον ψηφιακό κόσμο, χρειάζονται την καθοδήγησή σας και, μαζί τους, θα μάθετε κι εσείς.
Τρίτον: Αποφύγετε τις αναιτιολόγητες απαγορεύσεις. Καλύτερα να τους εξηγήσετε περί τίνος πρόκειται και για ποιο λόγο κάνει ή δεν κάνει να κάνουν κάτι.
Η ιστοσελίδα digizen.org παρέχει πληθώρα συμβουλών και πηγών και για τους γονείς. Απλώς πηγαίνετε στην κατηγορία parents και... καλό μάθημα!
Το αγαπημένο μου, όμως, είναι ένα project, όπου παιδιά διδάσκουν τους γονείς μέσα από σύντομα εκπαιδευτικά βίντεο. Το teachparentstech.org είναι φτιαγμένο με πολύ μεράκι από κάποιους εργαζόμενους της Google και επιτρέπει στα παιδιά να στέλνουν τα βίντεο με τη μορφή επιστολής προς τους γονείς τους. Σύντομα θα το δοκιμάσω και με τους μαθητές μου :-)
Καλή περιήγηση!
Το post αυτό γράφτηκε με αφορμή την ημερίδα, με τίτλο “Γονέας στον 21ο αιώνα”, που διοργανώνει το Σχολείο του Μέλλοντος των Εκπαιδευτηρίων Δούκα. 
Τους ευχαριστώ ιδιαίτερα γιατί το blog είχε αρχίσει να μυρίζει μούχλα ;-)
Τα ξαναλέμε σύντομα!

Comments

Popular posts from this blog

Can you hear that? Practice speaking and listening using free tools

Time to tame online video

All you need is Chrome